Nörobiyofizik, temelde hücrelerde görülen biyoelektrik olaylar ve bu olayların organların işleyişini kontrol etmedeki işlevleri ile ilgilenir. Bir biyolojik kontrol sistemi, kontrol edilmek istenen bilgiyi algılayan sensörler, onlardan gelen informasyonu merkezi sinir sistemine (MSS) taşıyan duyusal lifler, informasyonu değerlendirerek gerekli komutları oluşturan MSS, bu komutları ilgili yerlere ileten motor yollar ile onların inerve ettiği kaslar ve salgı bezlerinden oluşur. Nöral kontrol olarak adlandırılan bu karmaşık kontrol ağlarına ek olarak, dolaşım sisteminde taşınan hormonların yaydığı kimyasal sinyaller hormonal kontrol olarak adlandırılan ikinci bir biyolojik kontrol yolunu oluşturur. Hormonal sistem biyofiziğin bu çerçevesi içerisinde yer almayacak olmakla birlikte, hormonal ve nöral kontrol sistemleri pek çok şekilde birbirleri ile bağlantılıdırlar.
Nöral sistemleri, fiziğin ilke ve yasalarını kullanarak yapılan bir inceleme bazen tıp fakültesi öğrencilerinden istenmeyecek kadar fazla matematik bilgisi gerektirir. Böyle durumlarda öğrencinin daha kolay anlayabileceği görsel anlatım tercih edilebilir ve denklemlerin çözümlerinin grafiklerinden yararlanılabilir. Ulaşılan önemli çözümlerin karmaşık olmayan bağıntıları, fizyolojik olayları yorumlamada ve bu olaylara nicel yaklaşımda kullanılabilir. İnsan vücudunun işleyişini anlamada fizik ve matematiği kullanmak zorlayıcı olsa da bizi sözel bilgileri kullanırken yapabileceğimiz yanlış öngörülerden ve yorumlardan korur.
Hücre düzeyinde biyoelektrik olaylarla başlayıp organizma ölçeğinde biyolojik kontrol sistemlerini ve duyu organlarını inceleyeceğimiz bu kitabın tüm öğrencilerimize ve bu alana ilgi duyanlara yararlı olmasını dileriz.
Saygılarımızla.
Prof. Dr. Ferhan Esen, Prof. Dr. Hamza Esen
Eskişehir, 2016